Polonäs på Wienerbalen

Balens Polonaise/Jungdamen- und Jungherrenkomitee

OBS! Anmälningstiden förlängd till 20 januari!


Öppningsceremonin är en av balens mest spektakulära höjdpunkter och startar med debutanternas inmarsch och polonäsen som övergår i kvällens första vals. Ingen annan än debutanterna får dansa innan ceremonimästaren ropar ”Alles Walzer!”. 

 

I Wien har det sedan gammalt varit ett stort ögonblick i livet för unga att få vara med om att ”öppna” en elegant bal. Debutant är man när man för första gången är med i ett stort sällskapligt evenemang av detta snitt. På äldre tider betraktades det som en introduktion i societeten. Idag är det inte längre så allvarligt och har tappat sin stora betydelse, men traditionen lever kvar, det är de unga som får ”öppna balen”.

I Stockholm finns inte denna tradition och vi försöker stimulera dansintresset hos unga genom att ge dem möjligheten att får vara med om detta ögonblick ”när allas ögon vilar på dig” – och detta till ett reducerat pris. Vi uppmanar därför särskilt våra medlemmar och vänner samt vana balgäster att tänka på möjligheten att låta ”sina egna ungdomar” vara med om denna upplevelse.

Vi ser fram emot att träffa er

på Wienerbalen 2024..

SÖF

Styrelse
Information för sökande till polonäsen vid Wienerbalen 2024

Debutanter / Polonäs
Välkommen till Wienerbalen 17 februari 2024

 

I Stockholm bjuds endast en riktig Wienerbal under året. Den här gången återvänder vi till våra rötter och ser fram emot en bal enligt Wiens tradition, nu åter på Berns salonger.

En av traditionerna är att unga dansintresserade introduceras till balvärlden och dansgemenskap genom att vara med i en Polonäs, dansen som inleder balen. Polonäsen är en 1700-tals dans där herrarna numera bär frack och damerna vit långklänning med vita långa handskar. I polonäsdansen finns 16 parplatser, dvs plats för 32 personer.

Vill ni vara med i polonäsen 2024 behöver ni anmäla ert intresse samt vara beredda att delta vi 3 st intensiva övningstillfällen (2,5 h per tillfälle) veckorna innan balen, som går av stapeln 17e februari. Vidare behöver du vara mellan 18-40 år och ha tillgång till följande

  • damer: vit långklänning, vita långa handskar, dansvänliga skor (helst ljusa)
  • herrar: frack, vita handskar, svarta finskor

samt innan balen 17 februari ha betalat din subventionerade biljett (750 kr).


Intresseanmälan görs gärna så snart som möjligt, men senast 20e januari 2024. Vid anmälan, kopiera in nedanstående i ett mail och fyll i. Vid paranmälan – kopiera nedan två gånger och fyll i för var och en i paret:

  • Ange om herr eller dam:
  • För- och efternamn:
  • e-mail:
  • telefon:
  • födelsedatum:
  • har deltagit tidigare i Wienerbalens polonäs?

Det är meriterande att anmäla sig i par och att tycka om att dansa.

Exakt datum, tid och plats för repetitionerna kommer att meddelas via mail till de som är antagna samt eventuella reserver. Vid övningstillfällena kommer Polonäs samt Wienervals läras ut.

Vid frågor samt intresseanmälan, maila mariann.nordberg@gmail.com, skriv Polonäs 2024 i ämnesraden.