Bal i Wien (svenska)

info@svensk-oesterrikiska.se

Svensk-Österrikiska Föreningen inbjuder till 


Ballnatt i Wien 2020


Grand Hôtels Vinterträdgård

Lördag den 8 februari 2020

BAL I WIEN


En Wienerbal är ett måste om du gillar vackra kläder, gärna svänger dina dansben och inte flyr omgående när du hör klassisk musik.
I Wien blir det mer än 400 balfester varje säsong. I Stockholm finns bara en enda riktig Wienerbal: BALNATT I WIEN. Svensk-Österrikiska Föreningen, en ideell förening utan vinstsyfte, grundades 1944 i Stockholm. Sedan 1949 inbjuder föreningen varje år sina medlemmar och vänner till Wienerbalen, som idag av många besökare anses vara ”Stockholms bästa bal”. Kanske du har redan hört talas om den.

Allt börjar med en välkomstmottagning och ett glas bubbel på övervåningen i Grand Hotels magnifika "Vinterträdgården". Innan dess, på vägen uppför trappan, har du troligen redan visat upp ditt vackraste leende för våra fotografer. Efter mottagningen serveras en tvårätters supé efter du har tagit plats vid ditt bord i den dekorerade balsalen. Att vi väljer att erbjuda våra balgäster en sittande middag är den enda större avvikelsen från den klassiska baltraditionen i Wien, vår eftergift till svenska förväntningar. Men efter det blir det väldigt Wienskt.
Du blir del i en kväll fylld av musik, dans och underhållning på hög nivå, så som det enligt traditionen anstår en äkta Wienerbal.

Och ja! Vi tillämpar strika klädselregler, och det kan vara bra om du lär dig lite ”Wiener Ball-Etiquette”. Men ingen fara, även om allt görs med stil så råder samtidigt den typisk österrikiska avspändheten.

Och ifall du behöver polera upp dina danskunskaper, erbjuder vi dig valsrepetitioner under veckorna före balen.

Vad är det som utgör en äkta Wienerbal?

En äkta Wienerbal av elegant snitt är ett sällskapsevenemang där dans och underhållning står i medelpunkt och som kräver extra elegant klädsel. De mest ansedda balfester i Wien sker i regi av yrkesförbund av t.ex. läkare, jurister, ingenjörer, jägare, brandmän eller kaffeehusägare. De är öppna för allmänheten. Den huvudsakliga balsäsongen är under karnevalstiden, d v s mellan januari och mars, men det finns också några väldigt fina sommarbaler.

 

Strikta klädesföreskrifter!

Varje bal i Wien tillämpar sina klädesregler som i de flesta fall inte tillåter undantag. Även om du har en giltig balbiljett kan du förvägras tillträde om du har fel klädsel. På eleganta balfester gäller normalt lång aftonklänning som går enda ner till golvet för damerna. För herrar är det oftast frack, smoking eller svart kostym (varje bal har sina egna regler) för herrarna. Vid modernare balfester, t.ex. Life Ball, tillåts dock mer fantasifulla utstyrsel, och en del baler tillåter även österrikiska folkdräkter som (ofta långa) Dirndlklänningar eller Steirerkostym..

Vår bal i Stockholm följer traditionerna av en högklassig Wienerbal. Frack (med dekorationer), smoking eller galauniform. För damerna gäller uteslutande lång aftonklänning (obs att vita balklänningar endast bärs av debutanter!)

Damenspende

På de flesta traditionella balfester i Wien är det brukligt att damerna får en liten present som souvenir. Under 18hundratalet var det vackert dekorerade danskort, där damen skrev upp namnen av kavaljererna som hon hade lovat en dans till under balnatten. Idag kan de komma i olika skepnader, t.ex. små skedar eller modesmycken. I vårt fall kommer Damenspende direkt från Wien som en hälsning från staden och dess borgmästare. Damerna kommer att hitta den på bordet.

 

Öppningsceremoni med polonaise

I Wien startar balfesterna normalt mellan kl 21 och 22 och pågår sedan till morgontimmarna.
Middagen har man normalt intagen innan man kommer till balen, där det bara finns

lättare förtäring (klassikern även på de mest eleganta balfester är faktiskt Wienerkorv

med senap och en skiva bröd).

Själva öppningsceremonin är en av balens mest spektakulära höjdpunkter och

startar med debutanternas inmarsch och polonaisen som övergår i kvällens första

vals. Ingen annan än debutanterna får dansa innan ceremonimästaren ropar

”Alles Walzer!”. Därmed är balen öppnad och dansgolvet är ditt.

 

Damenwahl (”Damernas”)

Det är normalt herren som frågar damen om lov. Men under en viss period av balen kan det vara tillåtet för damerna att bjuda upp herrar till en dans. I så fall sker det efter att ceremonimästaren tydligt har utropat ”Damenwahl!”.

 

 

Svensk-Österrikiska Föreningen

Box 6091

102 32 Stockholm

Kontakt

 info@svensk-oesterrikiska.se

Copyright © 2018 Svensk-Österrikiska Föreningen                    Use of Cookies               Dataskydd